Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante ierboase de gradina

5 intrebari despre crizanteme

A venit toamna și asta nu mai e nicio noutate. Însă, nu poți să nu te întrebi ce ar fi acest anotimp fără crizanteme. E adevărat că sunt multe frumuseți de sezon și încă multe pe care ți le dorești în grădină, dar nu uita de crizanteme. Chiar merită atenția ta. Dacă până acum ți le-ai dorit dar n-ai reușit să le descoperi secretul, o să răspund mai jos la câteva nelămuriri pe care probabil că le ai.

De ce mi-au degerat crizantemele?

Ai auzit probabil că sunt plante perene de grădină. Și așa este. Însă pe piață există soiuri din multe țări. Unele sunt obișnuite cu un climat mai blând decât e la noi în țară. Dacă vrei să nu ai surprize cumpără crizanteme cu flori mici produse în România. Crizantemele cu flori mari folosite pentru buchete se cultivă în sere și solarii. Dacă le vei planta în grădină fără niciun fel de protecție atunci există riscul să degere. Crizantemele multiflorale sunt și ele sensibile la îngheț. Deci, crizantemele au rezistențe diferite la frig în funcție de soi.

De ce mi-au putrezit crizantemele?

Se întâmplă rar să putrezească baza tulpinilor sau chiar rădăcinile tufelor de crizanteme. Fie a plouat foarte mult și apa a băltit la baza tufelor timp îndelungat, fie e o problemă serioasă cu drenajul apei în solul din grădina ta. Ai grijă, poți avea surprize neplăcute și cu alte flori. Înlocuiește pământul în parcela respectivă până la o adâncime de 30 cm și amestecă-l cu nisip și pietricele (cam 10-20%). Când plantezi flori, crizanteme sau altceva, fă un mic strat înălțat. În acest fel protejezi plantele.

De ce sunt pline de gângănii?

Ca orice plantă și crizantema poate fi atacată de dăunători. Însă asta nu este o problemă dacă ai la îndemână un insecticid și un pulverizator. Stropeșți la primele semne de atac și repeți stropirea după 7 zile. Să și grijă, dacă plouă insecticidul își diminuează efectul și trebuie să stropeșți din nou. Trebuie să fii atent(ă) la concentrația folosită. Prea mică – nu omoară gâzele, le dezvoltă rezistență la chimicale. Prea mare – există riscul să usuce florile sau să le maronească marginile.

De ce se îngălbenesc și apoi cad frunzele crizantemelor?

Cel mai frecvent cauza este apa în exces. Fie a plouat abundent, fie ai udat prea mult. Adică e vorba de o problemă fungică și trebuie să aplici fungicide pe plante. De asemenea trebuie rărite udările sau protejate plantele în caz de noi ploi.

O altă cauză poate fi un dezechilibru de minerale din sol. Poți folosi un îngrășământ complex care să regleze carența. Dacă poți face o analiză de sol ți se va spune exact ce mineral lipsește și unde îl găsești (dacă ai în vecinătate centre agricole de cercetare). În altă ordine de idei, vine o vreme în mod natural când frunzele cad fără să fie neapărat o problemă.

De ce crizantemele mele cresc înalte și fac flori puține?

Dacă au condiții bune de vegetație toate plantele cresc. Însă, dacă nu te interesează să obții tije înalte cu o singură floare în vârf (ca pentru buchete, în funcție de soi) e necesar să le tunzi. De obicei prima tundere se face în iunie și are un scop precis – acela de ramificare a tufelor. În funcție de ritmul de creștere și de soi se mai poate face o tundere în august. E nevoie de pricepere în alegerea celui de-al doilea moment pentru tundere, pentru că poate amâna mult momentul înfloririi. Dar la primul moment de tundere e chiar simplu. Trebuie să tai jumătate din înălțimea plantelor. Lăstarii tunși îi poți pune la înrădăcinat. Primele lor flori vor fi toamna târziu sau anul următor. Prin tundere poți obține tufe compacte în grădină.

Sper că aceste informații ți-au fost de folos și că de acum înainte te vei bucura de crizanteme multă vreme.

Foto Peter Miller, Juniper Jungle

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén