Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina

Aconitum, contrast profund în grădina de toamnă

Atunci când alte plante se pregătesc de un binemeritat repaus, începe să înflorească Aconitumul de toamnă. Este o floare endemică, întâlnită în Europa Centrală și de Est, deci și în România. Populează pajiștile alpine și subalpine. Este înrudită cu Ranunculus, o altă floare spectaculoasă, iar în pământ are un tuberobulb cu aspect neregulat. Aconitum este o plantă de talie înaltă care conviețuiește bine alături de alte plante înalte de pe pajiști sau din grădinile tradiționale românești precum Digitalis sau Nemțișor. Se vor intersecta ca perioada de înflorire în luna august și începutul lunii septembrie.

Aconitumul va continua să înflorească și în octombrie. Va face un contrast interesant în grădină când totul va fi ruginiu numai florile sale vor fi albastre cu alb. Merită să-l aveți în grădină chiar și numai pentru această caracteristică.

După ce florile au fost polenizate se produc capsule cu semințe negre care se pot folosi pentru înmulțire. E bine să știți că planta este otrăvitoare așa că e indicat să folosiți mănuși atunci o plantați, îngrijiți sau îi culegeți semințele. Evident, este mult mai simplu să folosiți tuberobulbi pentru înmulțire, dacă îi gășiți în comerț. Chiar dacă vedeți planta în drumețiile montane pe care le faceți nu vă recomandăm să o scoateți și să o aduceți în propria grădinp. Ea formează un ecosistem împreună cu vegetația învecinată și e nevoie de ea exact acolo unde se află.

Bine de știut

Denumită popular și Omag, planta are frunziș franjurat, flori în nuanțe de albastru și purpuriu, dar în mod surprinzător poate avea și flori galbene (Aconitum anthora). Este folosit în homeopatie, dar trebuie să aveți mare grijă pentru că ingerarea unei cantități mai mare decât cea recomandată medical poate avea consecințe mortale.

De obicei plantele adulte de Aconitum suportă bine frigul iernii dar dacă ați plantat tuberculii toamna și frigul a venit imediat e bine să-i acoperiți cu un strat de frunze. Aconitum crește bine în pământ fertil amestecat cu frunze descompuse dar se poate mulțumi și cu mai puțin de atât. Oferiți-i un amplasament însorit sau parțial umbrit dacă vreți să vi bucurați de multe flori. Pentru stimularea înfloririi, dacă nu doriți formarea de semințe, puteți îndepărta florile trecute.

Din cauza înălțimii sale care poate ajunge până la 80 cm se plantează în spatele altor plante, aproape de garduri sau de zidurile caselor. În felul acesta îl protejați de un eventual vânt puternic care ar putea să-l rupă. 

Foto Uwe Häntsch

xulescu_g, bathyporeia

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén