Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, SFATURI PRACTICE, Vine iarna, ce ai de facut?

Ajutați păsările, vă rog! Și celelalte vietăți…

În ultimele luni au ajuns la mine următoarele știri via platformele de socializare: în toamnă aflam că într-un oraș moldovean s-a înlocuit un spațiu verde central cu un… soi de mochetă care imită gazonul. Tot în toamnă cineva a pozat veverițe moarte de foame, pentru că pomii care făceau fructe și semințe din care se hrăneau ele au fost tăiați și înlocuiți cu unii decorativi. De Sărbători altcineva arăta, cu fotografii, cum pocnitorile “festive” au speriat și omorât puii de păsări din pomi. Punând lucrurile cap la cap, concluzia e clară: NU NE PASĂ.

De ce să-ți pese?

Nu înțelegem un lucru fundamental – că viețile noastre sunt legate de ale animalelor și păsărilor care ne înconjoară. Că împreună formăm un ecosistem. Nouă nu ne mai pasă nici măcar de animalele de companie, darămite de cele sălbatice sau de zburătoare. Cert e un lucru: iarna este un sezon dificil de obicei și a devenit și mai dificil pentru ele din cauza noastră. Așa că măcar tu, cel care citești aceste rânduri, să-ți pese.

Ce-ai putea face?

În zona în care locuiești amenajează un adăpost pentru păsări.  Chiar nu e greu și nici n-o să te coste o avere. Poți să improvizezi ceva dintr-un bidon de plastic sau poți să faci o căsuță din lemn dacă te pricepi. Uite așa cum au făcut acești oameni. Lor le-a păsat. Unul este în București, altul peste ocean. Ambele idei sunt grozave dar e mai simplu de aplicat cea cu bidonul de plastic. Ce mâncare sa le pui? 


Semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, semințe de cânepă și mei. Nu le poți da pâine, dar le poti da mămăligă, legume fierte (cartofi, morcovi, etc), fructe pe care nu le mai mănânci tu – mai ales mere și fructe de pădure. Le mai poți da să ciugulească: carne fiartă, untură de porc, ou fiert, brânză. Iată câte lucruri pe care le ai prin casă le sunt lor de mare folos. După ce alimentezi adăpostul cu bunătăți și  apă (îți faci un program, pentru că păsările vor veni mereu după hrană) e necesar ca periodic să faci și curat în el. Adică nu-l abandona. Bietele zburătoare nu trec toată iarna cu o mână de semințe și un vas cu apă. Le trebuie în fiecare zi. Sau, cât de des e cu putință.

Alte detalii utile poți găsi la Societatea Ornitologică Română. Și nu, n-am uitat de bietele veverițe. Uite aici cu ce se hrănesc. Hai, fă și tu ceva. Orice poți.

Și mai poți face ceva!

Învață-ți copiii, vecinii, prietenii că distracția și bucuria nu înseamnă pocnitori, bombe și artificii. Zgomotul deranjează pe toată lumea, te lasă slab de urechi de la vârste tinere și te sperie. Iar artificiile trebuie manevrate cu grijă numai de către specialiști. Altfel oricum nu au efectul scontat. Ia-i cu tine la adăpostul păsărilor și învață-i să le hrănească. S-ar putea ca acest gest simplu să le schimbe complet perspectiva.

Merită? Eu zic că da. 

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén