Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina

Anemone de primavara, covor floral multicolor

Va place ideea de covor floral? Si mie. Puteti obtine acest efect in mai multe feluri. Despre brandusele presarate in gazon v-am mai povestit, asa ca n-o sa mai insist. Dar ce ziceti de un covor cu anemone de primavara? Va garantez ca efectul estetic este fabulos si ca nu e dificil de obtinut. Numai ca treaba incepe toamna, asa incat sa va bucurati de rezultate primavara.

Bulbii anemonelor de primavara sunt foarte mici si se deshidrateaza usor. De fapt, ei sunt numiti bulbili, pentru ca au dimensiunea unei unghii. Din cauza aceasta nici nu pot fi plantati prea adanc, pentru ca n-ar mai incolti la timp. Asadar, adancimea de plantare este de 5-10 cm. Sunt gradinari care au plantat astfel de bulbili in gradina si nu le-au incoltit. E adevarat, e un mic secret cu ei!

In preziua plantarii bulbilii se scufunda in apa calduta, asa incat sa se rehidrateze. Daca se planteaza fara acest tratament si bulbilii nu gasesc in pamant suficienta umiditate, atunci nu vor incolti. Ei se planteaza toamna devreme asa ca pamantul e cald si uscat. Aceasta este sensibilitatea lor si o au si dupa plantare tot in conditii de uscaciune si caldura. Ca sa combateti situatia va recomand sa udati Anemonele pe timp de seceta.

Asadar, v-ati luat anemone de primavara, le-ati rehidratat… Acum vreti sa le plantati pentru efect estetic. O varianta este cea din imaginea de sus: insule cu anemone alternand cu ierburi pitice decorative. Daca aveti de unde sa procurati astfel de ieburi. Daca nu, folositi gazon inalt.

Sau puteti sa folositi anemone in mai multe culori (roz, albastru deschis, albastru intens, alb) si sa aveti un covor deosebit de atractiv. Puteti sa folositi soiuri vechi de anemone cu flori simple sau din cele mai noi cu flori bicolore sau involte. Retineti ca o floare e cu atat mai sensibila cu cat este mai spectaculoasa (hibrizii nu sunt la fel de rezistenti ca soiurile naturale). Daca vreti sa obtineti contrast de culori, alternati anemonele cu eranthis. Aceasta planta are flori de un galben stralucitor si se sincronizeaza de minune cu albastrul anemonelor.

E bine sa tineti cont de amplasament, pentru ca anemonele infloresc abundent cand sunt plantate la soare. La umbra partiala nu veti obtine decat infloriri sporadice.

Foto: Ard Hesselink, Max Maria, Gideon Chilton

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén