Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina

Anemonele de toamnă

Anemonele de toamnă  sunt plante simpatice care merită să se găsească și în grădina ta chiar dacă locuiești în oraș și poate că ai un spațiu mic. Sunt nepretențioase, perene și fac flori foarte delicate și frumos colorate. Paleta coloristică a florilor de anemonă de toamnă variază de la alb pur până la roșu cărămiziu. O poți asocia cu trestia chinezească și arțarul japonez și vei obține un colț de grădină înflăcărat toamna, un adevărat punct de atracție.

Plantarea și mutarea

Plantarea sau transplantarea în alt loc e bine să se facă primăvara așa încât toamna se le prindă la locul final și să te poată bucura cu flori. După câțiva ani de vegetație e bine să separi tufa așa încât anemonele să se poată dezvoltă normal. Mai multe tufe înseamnă mai multe flori. Asta îți dorești, nu-i așa? Anemonele de toamnă sunt de talie mai înaltă decât surorile lor. Cele de primăvară au numai 10-15 cm, cele de vară au 30-40 cm iar cele de toamnă ajung chiar la 80-100 cm. Acestea din urmă sunt mai rar întâlnite în grădinile românești, deși sunt foarte frumoase.

Îngrijiri

Preferă pământul fertil, bine drenat și aerisit, cu pH acid. Amplasamentele cu anemone de toamnă e bine să fie parțial umbrite și dacă e vreo vreme secetoasă în sezonul de vegetație trebuie să fie udate. Sunt ceva mai sensibile la gerul aspru de aceea e bine să fie acoperite cu un strat de frunze sau crengi pentru protecție. Stratul protector se îndepărtează primăvara când încep să apară primele creșteri din noul sezon. Înmulțirea se face prin tuberculi, separarea tufelor sau prin semințe. Ultima varianta este mai laborioasă și probabil apelează la ea doar specialiștii interesați să obțină soiuri noi. La folosirea tuberculilor, în preziua plantării, se vor ține câteva ore în apă călduță pentru rehidratare.

Recomandări

Anemonele nu se plantează lângă pomi fructiferi pentru că au pe tuberculi niște spori care pot produce rugină la pruni în special dar și la alți pomi. Deși au puține boli și dăunători e posibil că în anii ploioși să te confrunți cu putrezirea rădăcinilor sau cu apariția fainarei. Aplică fungicide imediat. Sunt disponibile în magazinele de tip farmacie fitosanitară, mai rar în florarii. E bine să le ai la îndemână nu doar pentru anemone ci și pentru alte flori.

Foto Manuel M. V.

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén