Azalee vs. Rhododendron

Azalee

Cel mai adesea problemele legate de ingrijirea celor doua plante izvorasc din confuzie. Se confunda Azaleea cu Rhododendronul si invers. E adevarat ca fac parte din aceeasi familie de plante si ca uneori chiar si la aspect seamana, dar daca identificarea nu-i corecta, probabil ca planta va muri.

In perioada rece din an, pana aproape de luna mai, gasiti in comert azalee in 99% din cazuri. Se vand ca plante de interior, dar cand sunt tratate ca atare ele mor in caldura caselor noastre. Primavara si toamna se vand rhododendronii, tot la ghivece dar de mai mari dimensiuni, care sunt plante de gradina. Adesea acestia sunt de talie medie sau mare, dar in functie de soi, exista si rhododendroni de talie mica. Atat azaleele cat si rhododendronii au in ghivece pamant care se usuca foarte repede,  radacinile sunt de mici dimensiuni si cresc spre suprafata. Din cauza asta sunt plante care sunt puternic afectate de uscaciunea din aer si de la radacina!

Ce aveti de facut asa incat sa fiti pe drumul cel bun? La achizitie cautati eticheta producatorului, nu neaparat eticheta pe care o pune vanzatorul. Azaleele nu se tin in camerele incalzite ci in balcoane inchise sau camere neincalzite. Se pulverizeaza ocazional pe frunze cu apa la temperatura camerei, dar niciodata pe flori cand sunt deschise. Se uda pe pamantul din ghiveci numai atunci cand acesta e pe cale sa se usuce. Verificati cu mana pamantul inainte sa administrati apa. Folositi pamant special pentru azalee si ghivece pe masura coletului cu radacini. Primavara si vara evitati sa le tineti in soare direct. Vara si toamna pot sta si afara, dar la umbra. Le place apa de ploaie.

Rhododendronii se planteaza in locuri umbrite in gradina. In groapa de plantare puneti pamant special si pana cand planta incepe sa produca frunze noi aveti mare grija la umiditate. Daca peste vara temperatura creste si nu ploua, atunci trebuie sa udati regulat rhododendronii, altfel mor. Daca aveti in gradina o sursa de apa (parau, cascada, lac) gasiti-le un loc aproape de ea. Le place in mod deosebit aerul umed.

Thank you The New York Botanical Garden for this video.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici