Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina

Brandușele de toamnă

Brandușele de toamnă își fac apariția în septembrie și nu e posibil să nu le remarci pentru că în ruginiul toamnei proaspăt instalate, fac un contrast frumos cu florile lor în nuanțe de roz și lila. Ele încolțesc primăvara ca și brândușele de primăvară, dar înfloresc abia la venirea toamnei. Deși se numesc toate brândușe în limbaj popular, cele de primăvară fac parte din familia Crocus iar cele de toamnă din familia Colchium.

Plantare

Brândușele de toamnă se plantează toamna pentru că au nevoie să petreacă o iarnă în pământ înainte să facă flori. Bulbii sunt de mici dimensiuni și se plantează la maxim 8-10 cm adâncime. Dacă îi plantați mai adânc va dura mult până să încolțească. Dacă îi plantați mai la suprafața pământului există riscul să degere. Chiar dacă sunt plante perene rezistente la îngheț. Contează și aspectele specifice ale zonei în care le plantați.

Îngrijiri

În condiții naturale brândușele de toamnă răsar în zone de deal și munte, în fânețe, aproape de păduri. Au nevoie de expunere directă la soare sau de o expunere parțial umbrită. Perioada lor de înflorire începe în septembrie și ține până în octombrie. În condiții de grădină e bine să le acoperiți cu un strat de frunze uscate înainte să vină gerul. Fiind plante de talie mică (10-20 cm) se pot planta în borduri, straturi mixte sau chiar în recipiente dacă nu aveți grădină. Dacă le aveți plantate în ghivece sau jardiniere nu le lăsați afară iarna pentru că vor îngheța. Pentru o bună creștere și înflorire au nevoie de pământ cu drenaj bun al apei ca să nu putrezească bulbii și să fie bogat în minerale. Udarea se face moderat și se lasă pământul să se usuce între două udari. Chiar și cele plantate în grădină au nevoie ocazional de udare dacă e secetă. În lipsa apei, bulbii se vor deshidrata treptat.

Achiziție și înmulțire

Dacă le cumpărați din comerț sub formă de aranjament, cu flori deja deschise, puneți-le într-un loc răcoros. Căldura poate face ca florile să se treacă mai repede iar dacă este vorba de o căldură uscată determină apariția marginilor brunificate pe petalele florilor. Brândușele se înmulțesc prin semințe și prin bulbi. E bine să folosiți mănuși atunci când le manevrați pentru că sunt foarte otrăvitoare. Dacă veți folosi semințe pentru înmulțire atunci primele flori le veți avea cam în 3 ani. Dacă veți folosi bulbi atunci veți avea flori în anul următor. Sunt disponibili în comerț mai mulți hibrizi spectaculoși care sigur vă atrag. Ei sunt mai sensibili la frig și la excesul de umiditate. Deci va trebui să aveți mai multă grijă de ei.

Sper că v-au fost de ajutor aceste rânduri și că vă veți bucura de brândușe frumoase mulți ani la rând.

Foto Cristina Sanvito

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén