Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior

Cambria, o orhidee vedetă

Cambria este una dintre cele mai frumoase orhidee de pe piața noastră. De fapt, nu există orhidee urâtă. Și nici altă floare. Are port elegant, talie medie și flori frumos colorate și decorate. Se îngrijește ca și Phalaenopsis în condiții de apartament cu mențiunea că nu este la fel de harnică la înflorit. Chiar și așa merită s-o ai acasă. Prețul de achiziție nu e chiar mic așa că e indicat să ți-o cumperi din surse sigure, ca să nu te pomenești că ai luat un hibrid superb dar care are rădăcinile putrezite sau care are păduchi lânoși pe frunze.

Pentru o bună dezvoltare planta are nevoie de lumină naturală bună și de o atmosferă umedă UR 60%. De obicei iarna când caloriferele sunt fierbinți umiditatea este de 40% deci insuficientă pentru Cambria ( și pentru alte flori). Asta înseamnă că în preajma ei e indicat să aveți un vas cu apă care să se evapore și să crească umiditatea din aer. Udarea propriu zisă a Cambriei este moderată, prin scufundare și scurgerea excesului de apă. Expunerea trebuie să fie parțial umbrită așa încât soarele să nu bată direct în ea. Pot să apară arsuri pe frunze și florile să se treacă mai repede decât ar trebui. Aceste arsuri sunt pete maronii uscate. Dacă vă confruntați cu pete maronii umede probabil planta are probleme cu rădăcinile putrezite.

Ce e de făcut cu rădăcinile putrezite?

Trebuie să scoateți planta din ghiveci și să verificați toate rădăcinile. Dacă le pipăiți și sunt moi sau îmbibate cu apă înseamnă că trebuie îndepărtate. Folosiți un cuțit sau o foarfecă ascuțită și tăiați tot ce este deteriorat. Lăsăți planta la aer 2-3 zile așa încât rănile să se cicatrizeze. Pulverizați apoi cu fungicid și o mai lăsați câteva ore apoi o puteți planta în pământ proaspăt și uscat. Timp de 2-3 săptămâni veți uda plantă numai prin pulverizare fină. În acest interval rădăcinile nu pot absorbi prea multă apă și există riscul să se deshidrateze. E posibil ca în acest timp să piardă unele frunze, să-i cadă bobocii și florile dar aveți o șansă să salvați planta și treptat să se facă din nou frumoasă.

Dacă vreți să-i stimulați înflorirea în sezonul următor e bine să o treceți printr-o perioadă de repaus relativ. Adică să o țineți la răcoare 12-15 grade, cu udare rară și lumină bună.

Dacă sesizați că aveți Cambria invadată de dăunători puteți folosi insecticide după caz însă dacă le veți pulveriza pe flori și boboci aceștia se vor usca. Din acest motiv pasionații caută soluții naturale de îndepărtarea insectelor care să nu afecteze înflorirea. 

Foto Emmanuel PARENT

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén