Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Trandafiri

Când și de ce tundem trandafirii

Sunt mulți iubitori de trandafiri în lumea toată, iar românii par să iubească mult aceste flori. Însă nu toți cei care au câteva tufe de trandafiri în curte chiar știu ce-ar trebui să facă. Unii nu tund trandafirii primăvara că nu vor să le strice înflorirea. Alții nu vor să-i tundă toamna ca să nu intre în iarnă cu crengile expuse la ger. Un pic de dreptate are fiecare însă trandafirii trebuie tunși. Altfel vor arăta ca un hațis în câțiva ani. Ca să nu mai zic că fiind așa neîngrijiți nici nu vor mai înflori.

Tunderile de primăvară

Tunderea de primăvară este necesară însă trebuie ales cu grijă momentul când treci la treaba. Mulți grădinari iau ca reper înflorirea Forsiției – simpaticul arbust cu flori de un galben intens și care poate fi numit vestitor al primăverii. În unele zone înflorește la sfârșit de februarie. În altele la început de aprilie. Într-o primă fază se face curățirea tufei. Adică se îndepărtează crenguțele rupte sau degerate peste iarnă. Orice creangă care prezintă semne de boală se taie și se arde după aceea. Apoi se pornește la aerisirea tufei dinspre interior către exterior. Tăieturile se fac oblic către exterior. În acest fel precipitațiile care cad pe tufă sunt direcționate în afară nu către interior. Dacă tu tai invers apa de ploaie se strânge în mijlocul tufei și probabil va ajunge să putrezească. Tunderile de aerisire a tufei se aplică numai la plante mature. Cele tinere doar se curăță. Lăstarii sănătoși obținuți din tundere se pot folosi pentru înmulțire. Numărul de lăstari viguroși rămași pe tufă poate varia de la 4 la 8, în funcție soi, vigoare, etc. Dimensiunea fiecărui trandafir după tundere ar trebui să fie de minim 25 cm. Dacă e vorba de trandafiri altoiți înseamnă că trebuie tăiate toate crengile crescute din portaltoi. Acestea doar consumă resurse. Trandafirii urcatori se reduc din dimensiuni o dată la 2-3 ani. Adică se îndepărtează crengile bătrâne și se toaletează celelalte.

Tunderile de vară și toamnă

O să spuneți că vara nu se fac tunderi. Până la un punct aveți dreptate. Însă, nu poți estima întotdeauna cum va crește o tufă în următoarele luni. E posibil să mai fie nevoie de rărire și aerisire. Vara se taie numai ce este neapărată nevoie așa încât trandafirii să înflorească abundent și să crească simetric, echilibrat. Dacă nu procedați așa probabil va apărea fainarea și va strica frumusețea florilor.

Unii trandafiri continuă să înflorească până toamna târziu și sunt lăsați așa. Unii au flori chiar și în decembrie dacă vremea e mai blândă. Pe deoparte te bucuri de flori, că sunt pete de culoare iarna. Iar fructele, acele măceșe, sunt foarte decorative și hrănitoare pentru păsări. Pe de altă parte, această vegetație târzie consumă din rezervele plantei. Aceasta înseamnă că intră mai târziu în vegetație anul următor și va face mai puține flori.

După cum vezi e nevoie de disciplină chiar și în grădina.

Flower photo created by freepik – www.freepik.com

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén