Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior

Citrice cultivate în interior

Citricele exercită o atracție deosebită pentru românii care își doresc mereu fructe exotice dar și flori parfumate. Sunt într-adevăr arbușți deosebiți pe care merită să-i ai, singura condiție este să și unde să-i adăpostești peste iarnă pentru că, în timp, se fac destul de mari.

Puteți obține citrice din semințe?

Desigur. Puteți strânge semințe din fructe proaspete și să le plantați în caserole pentru răsaduri. Plantele vor ajunge la maturitate în câțiva ani. Va trebui să le transplantați și să le tundeți succesiv pentru a le stimula ramificarea, să le protejați de ger și, dacă vă grăbiți cu fructele, va fi necesar să le altoiți. Nu e obligatoriu, deci nu vă speriați. Nu vă recomand să cumperați plante mari doar pentru că sunt deja altoite, procedura e simplă și găsiți multe tutoriale pe internet. Plantele ajung la fructificare și fără altoire doar că durează mai mult timp.

Câteva recomandări de cultură

Toate citricele au nevoie de multă lumină naturală, chiar de soare direct la maturitate. Gândiți-va că ele cresc în spațiul mediteranean, care este însorit, călduros, ușor secetos în sol dar cu multă umiditate în aer. Cam acestea sunt condițiile pe care trebuie să le reproduceti la voi acasă. Nu au nevoie de ghivece mari dar ele trebuie să aibă stabilitate. Folosiți pământ pentru citrice care e disponibil în magazine. Tundeți periodic pentru ramificare. Asta înseamnă mai multe flori și implicit fructe la maturitatea plantei. Temperatura minimă este de 0-5 grade. Cum pișcă un pic gerul trebuie mutate la adăpost. Din asta deduceți că pe vreme bună, de primăvara și până toamna ghivecele cu citrice pot sta afară. Le place ploaia dar nu în exces și deci și pulverizarea ocazională a frunzelor cu apă. Ce e interesant  la citrice e că ele nu au un sezon delimitat de înflorire și apoi de rodire. Pe un arbust poți avea în același timp boboci, flori, fructe verzi și fructe coapte. Nu te aștepta la producții însemnate de fructe. Cel mai probabil fructele vor fi mici și cam acre. Dar vor fi naturale și-ți vor servi la bucătărie.

E dificil cu dăunătorii?

Nu. Citricele nu au probleme serioase cu dăunătorii. Totuși, dacă ai și alte plante în casă care sunt ușor de atacat de insecte, e posibil să se propage până la citrice. Răspund bine la insecticide. Totuși dacă ai fructe în arbușți nu folosi chimicale. Îți iei adio de la fructe naturale. Apelează la soluțiile populare obținute din spirt și săpun. Deși… nici săpunul nu știi din câte chimicale e făcut. Concluzia ar fi că dacă ai cum, ar fi bine să le păstrezi în spații separate.

Repaus peste iarnă

Citricele se păstrează în spații răcoroase cu temperaturi de 5-10 grade, cu udare rară, superficială. E posibil să mai piardă din frunze dar plantele se recuperează în sezonul următor. 

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén