Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior, Plante ierboase de gradina

Coleus, bucură-te de culoare


Coleusul este o plantă tropicală decorativă prin frunzișul sau spectaculos și mai puțîn prin flori. A fost intens folosită pentru straturi de exterior (bedding) în perioada victoriană pentru că mai apoi să între în anonimitate din cauza altor frumuseți vegetate. A revenit în atenția gradinarilor amatori și profesioniști deopotrivă în anii 90. Plantă se poate folosi în egală măsură în interioare și în grădini sau parcuri. Trebuie să menționez că nu rezistă la ger deci în climă noastră dacă o plantăți în grădina o veți trata că pe o plantă anuală. 

Ca plantă de interior

Că plantă de interior Coleusul are nevoie de multă lumina naturală și de tunderi sau ciupiri periodice. De asemenea, are nevoie de udări regulate dar moderate că și cantitate. În lipsa luminii naturale plantă capătă un aspect anemic și coloritul intens al frunzișului se deteriorează treptat. E o plantă relativ toleranță la greșelile ocazionale de îngrijire dar nu și la cele persistente. E bine să n-o tjneti ore în șir în soare direct pe pervaz peste vara și nici iarnă aproape de calorifer pentru că vor apărea arsuri pe frunze. Și s-a cam zis cu frumusețea ei. Se poate recupera plantă din arsuri și brunificari dar e nevoie de câteva luni pentru asta. Tunderile periodice contribuie la păstrarea unui port tufos frumos ramificat. Dacă observați că formează flori e indicat să le îndepărtați. vor fi nesemnificative decorativ vorbind dar vor consumă din resursele plantei. Temperatura minimă este 10 grade celsius și în jur de 35 grade începe să dea semne că suferă. Nu suportă frigul și nici excesul de umiditate. Nu are probleme cu dăunătorii decât dacă ajung și la ea venind de la alte plante. Se remediază rapid cu insecticide sau alte chimicale. 

Ca plantă de exterior în grădina

De primăvară și până toamna Coleusul va produce frunziș atractiv și chiar flori. Majoritatea soiurilor au nevoie de un amplasament parțial însorit și se asociază cu plante de talie medie. În perioadele secetoase se udă pentru că plantă nu are zerve de apă semnificative în tulpini și rădăcini. În caz de ploi în exces aveți grijă să nu putrezească la rădăcina sau la baza tulpinii. Pentru a evita aceste situații se amestecă pământul cu nisip în momentul plantării că să beneficieze de un drenaj mai bun. Se tunde periodic și se îndepărtează tijele florale. Florile sunt mici, albe, albastre sau purpurii dispuse într-o inflorescența lunguiață. Dacă vreți să obțineți pete de culoare în grădina atunci plantăți grupat mai multe exemplare de Coleus. 

Înmulțirea

Se poate înmulți din semințe, lăstari sau se cumpără sub formă de răsad sau plante mature. Prețurile sunt accesibile așa că nu e problema. Semințele se pot plantă în interior în propagatoare sau direct la locul final din grădina. Dacă aveți o jardiniera cu mai multe plante și ați văzut acolo câteva spații goale, plantăți câteva semințe de Coleus. Rezultatul va fi minunat. Dacă vreți să păstrați aranjamentul și pentru anul următor mutați jardiniera la adăpost când peste noapte temperatura coboară la 10 grade. Această este minimă de rezistență pentru Coleus. 

Foto Ann Stretton

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén