Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina, Plante de interior

Cum plantăm și îngrijim Agapanthus

Agapanthus este o plantă erbacee perenă din familia Amaryllidaceae care este rezistentă în zonele 7-11. Această frumusețe africană afișează mase mari de flori strălucitoare albastre sau albe deasupra unei tulpini înalte și zvelte. Plantele de Agapanthus ating până la 4 metri la maturitate și înfloresc din iunie până în august.

Cum să plantăm Agapanthus 

Plantarea Agapanthus-ului se face în timpul primăverii pentru că bulbii lăsăți în grădina peste iarnă ar degera. Dar se poate plantă primăvară și scoate toamna, așa cum procedati și cu Daliile. Agapanthus poate formă o bordură frumoasă sau poate fi folosit că plantă focală datorită înălțimii sale, a frumoaselor flori în formă de trompetă și a texturii frunzelor. Pentru un efect dramatic, plantăți Agapanthus în grupuri mari, într-un loc însorit din grădină. Soiurile mai scunde de Agapanthus pot fi folosite și în ghivece. Necesită o locație însorită sau parțial umbrită și udare moderată. Deși este foarte tolerant la o mare varietate de condiții de sol, se bucură când i se administrează compost bogat. Ajută la creștere și implicit la înflorire bogată.

Îngrijirea Agapanthus-ului 

Se îngrijește foarte ușor, fie că este plantată în grădina, fie în ghiveci. Are nevoie de amplasament luminos, parțial însorit și udare moderată. Asimilează bine îngrășămintele naturale și trebuie ferită de îngheț. Temperatura minimă acceptată de plantă este în jur de 5 grade C.

Pentru a menține plantă sănătoasă și floriferă, separați radaciile (bulbii) o dată la trei ani. Asigurați-vă că aveți cât mai multe rădăcini și separați plantă numai după înflorire. Agapanthusii ținuți în ghivece în climatele mai reci au nevoie de o perioada de repaus iarnă când se udă foarte puțîn și temperatura trebuie să fie de 5-10 grade. Florile de Agapanthus dau un aspect atrăgător oricărui aranjament floral. Florile polenizate formează semințe și pot fi colectate și plantate în perioada caldă din an.

Atentie: Plantă este otrăvitoare dacă este ingerată și iritantă pentru piele. Cei cu pielea sensibilă trebuie să poarte mănuși atunci când o manevrează.

Foto: Gary Churchman, caligula1995, Tim Green

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén