Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina

Cum plantezi lalelele dacă ai spațiu puțin?

Mereu v-am recomandat scheme de plantare atunci când va apucați de grădinărit. Dar mai sunt și excepții. Una dintre ele este cea semnalată în titlu – un spațiu mic pe care vrei să-l populezi cu o mulțime de lalele (sau alte bulboase). E clar că în această situație nu prea poți să aplici vreo schemă de plantare oricât te-ai strădui. Și problema se complică dacă ai bulbi amestecați din mai multe sezoane (ani). Mai știi cât de înalte se fac și care e perioada de înflorire? Mai știi nuanțele florilor că să ai cum să le grupezi? Dacă nu ai separat bulbii în lădițe sau pungi cu eticheta, dacă n-ai ținut un jurnal…. Puțin probabil. Așa că de dată asta fă un lan de frumuseți și transformă spațiul disponibil într-o explozie de culoare.

Pregătiri înainte de plantare

Chiar și așa nu merge să le plantezi fără o pregătire a solului. Așadar, sapă locul respectiv până la o adâncime de 20 cm și matunteste pământul. Amestecă nisip în sol (15% nisip până la 20 cm adâncime) că să-i crești capacitatea de drenare a apei. În caz de precipitații abundente să nu te alegi cu bulbi putreziți. Dacă poți, îți recomand să amesteci și îngrășământ echilibrat în sol. De preferat ar fi unul natural cu descompunere lentă. După ce ai lăsat solul câteva zile și a plouat măcar o dată, poți începe plantarea. Deobicei lalelele se plantează la 12-15 cm adâncime. Lalelele botanice cu bulbi mai mici se pun mai aproape de suprafață solului. Distanță de plantare este de 15-20 cm așa încât plantele să crească nestingherite și aerisite (în caz că apare vreo boală în sezonul de creștere să nu se întindă că focul). Nu, nu e necesar să tot măsori distanțele, plantează “la ochi”. După ce ai plantat și acoperit bulbii cu un strat de pământ nu înseamnă că poți să uiți de ei. De obicei în 2-3 săptămâni ei prind rădăcini în pământ. Au nevoie că pământul să fie călduț și umed, fără excese. Dacă toamna e una secetoasă, cum se mai întâmplă, e bine să uzi de 1-2 ori terenul populat cu bulbi. Dacă se anunță iarnă geroasă, înainte să înceapă gerurile, acoperă terenul cu un strat de frunze protectoare. Se poate și fără ele, dar e mai sigur cu ele. 

Îngrijri după plantare

În primăvară când vezi că lalelele încep să încolțească poți îndepărta frunzele că să poată crește frumos și să te bucuri de ele. Îndepărtează ocazional buruienile – cu grijă să nu smulgi și bulbii laolaltă cu ele. Lasă plantele să crească și să înflorească iar după ce se trec florile taie doar tijele florale. Lasă frunzele încă 2 luni pentru că așa se hrănesc bulbii din pământ. Odată instalată vara, mai ales dacă ai soiuri multiflorale, le poți scoate și depozita în lădițe în spații răcoroase. În toamna le vei replanta. E bine să reții că unii bulbi se vor pierde de la an la an. Mai ales la soiurile olandeze de lalele. Nu te bucura neapărat să iei soiuri spectaculoase, deși au atracția lor, bucură-te să cumperi soiuri rezistente. După ce ai scos bulbii, fii pregătit să ocupi spațiul respectiv cu plante anuale.

Foto: Robert Lyle Bolton

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén