Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior

Cumpără-ți begonii sănătoase ca să te bucuri de ele multă vreme

Dacă și tu eșți îndrăgostită de begonii înseamnă că deja cauți tuberculi prin magazine și te lași vrăjită de pozele de pe pungi. Îți imaginezi ce ghivece suspendate sau jardiniere înflorite o să ai de cum vină primăvară. Trebuie să ai grijă, pentru că așa se ia plasa. Tu cumperi tuberculi, nu poze!

Cum alegi tuberculi sănătoși din magazine?

Înainte de toate, uite-te în pungă, pipăie pachetul. Nu o dată în pachet nu mai era decât o mâna de pământ… și cam atât. Pungile fuseseră rupte și tuberculii furați. Nu da bani pe pungi rupte cu pământ. Dacă punga este intactă, îndepărtează prin pungă pământul că să vezi starea tuberculilor. Trebuie să fie tari și sănătoși la pipăit. Trebuie să aibă muguri verzi – mai mici sau mai mari. Bine ar fi ca fiecare tubercul să aibă măcar doi muguri sănătoși, pentru că așa ai garanția că vei avea o plantă sănătoasă cu cel puțin două tulpini florifere.

Cum alegi soiuri reale?

Sigur ți s-a întâmplat să iei tuberculi din soiuri spectaculoase și când ți-au înflorit au ieșit soiuri banale! Nu zic că există vreo floare care să fie frumoasă și altă care să fie urâtă. Nu există așa ceva. Dar dacă dai bani pe un soi, atunci pe acela trebuie să-l primeșți. Asta înseamnă că nu-ți cumperi flori de oriunde ci numai de la furnizori verificați. Dacă o da în bară o singură dată, e treaba ta dacă îi mai acorzi sau nu o șansă. Nu ai garanție 100% nici măcar dacă ți le imporți singură din străînătate. Pentru că și pe acolo se fac nereguli.

Metodă cea mai sigură

Dacă vrei să știi care este cea mai sigură metodă de a-ți lua begonii sănătoase și din soiul dorit, atunci cumpără-le primăvară prin aprilie când sunt deja înflorite. Asta înseamnă să dai mai mulți bani, pentru că nu mai iei doar tuberculi ci pante măricele deja înflorite. Și în acest stadiu de vegetație chiar nu găseșți multe soiuri. Dacă eșți colecționar, cam ai o dilema. Că le epuizezi într-o primăvară pe cele disponibile.

Relații cu alți colecționari

Dacă eșți profund pasionat de o plantă sau familie anume de plante, e bine să ai relații de prietenie și schimb cu alți colecționari. Așa va puteți bucură reciproc la costuri aproape de zero. Însă, nici aici lumea nu e 100% serioasă. Ai grijă în cine ai încredere, ce oferi și ce primeșți.

După ce ți-ai pus la punct o colecție frumușică ai grijă să înmulțești plantele deținute an de an. Ar fi și păcat să pierzi vreun soi peste iarnă și să nu mai ai cum să-l recuperezi. Asigura-le condiții bune de vegetație și de depozitare peste iarnă. Merită să investești într-un spațiu adecvat pentru ele și în materiale corespunzătoare (pământ, ghivece, îngrășăminte, pesticide, etc.).

Foto: Liz West, Carolyn

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén