Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior

Dieffenbachia, înveselește orice cameră


Este o plantă exotică decorativă prin frunziș. Face și flori însă foarte rar în condițîi de apartament. Are talie medie și mare după câțiva ani de vegetație. Poate ajunge și la 2 m. Așa că dacă aveți puțîn spațiu în casă, mai ales iarnă, poate ar fi bine să va orientați către altă plantă – la fel de frumoasă. 

Punctul forțe al Dieffenbachiei o constituie frunzișul, care este foarte frumos colorat, are aspect neted și alungit. Dacă plantă are lumina naturală bună internodurile sunt dese, frunzișul bogat și atractiv iar culorile foarte intense. Nu este genul de plantă câte să se tundă des, doar atunci când devine foarte înalta sau în caz că se rupe vreun lăstar. Acești lăstari sau chiar tronsoane de tulpină se pot folosi pentru înmulțire. Fac ușor rădăcini atât în vase cu apă cât și plantate direct în pământ. 

Ce e bine de știut este că plantă are rădăcini cărnoase, nu foarte mari, care se rănesc foarte ușor. Așa că atunci când o transplantați aveți grijă să nu folosiți un ghiveci mare ci unul care să aibă stabilitate pentru că există riscul că plantă să se răstoarne pe măsură ce crește și să se rupă. Nu încercați să desfaceti rădăcinile în momentul transplantării și nici să nu le puneți sub jet de apă. Își vor pierde aderența la sol și după transplantare dieffenbachia va avea de suferit. Udarea plantei se face moderat și e indicat să folosiți un pământ cu drenaj bun că să va bucurăți de ea cât mai multă vreme. Excesul de umiditate sufocă rădăcinile și în final plantă se veștejește. Gășiți-i un loc bun în casă sau în balcon închis sau un hol luminos așa încât să aibă lumina bună și spațiu să crească. 

În sezonul cald plantă se va bucură să stea afară jnsa nu în razele directe ale soarelui și nu jntr-un lic în care să se lloua oe ea jn exces. Îi place ploaia și umezeală pe frunze, dar să nu-i balteasca la rădăcina. Va recomand să pulverizați frunzele cu apă în orice sezon, mai ales vara când e cald și iarnă când stă în casă în căldură uscată. Acest aer cald și uscat îi poate provoca brunificarea vârfului frunzelor. Tot așa se manifestă plantă și dacă o udăți haotic. Verificați pământul cu mâna înainte de o nouă udare. Dacă nu se ia pe mâna puteți uda moderat. Scurgeți farfuriuța de sub ghiveci periodic așa încât rădăcinile să poată respira.

Foto Forest and Kim Starr

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén