Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina

Gradina cu Brebenei sau … o altfel de padure

Daca ai un loc umbrit si plin de arboret in gradina inseamna ca poti avea propriul colt de padure. Lasa vegetatia sa creasca spontan si doar mai corectezi cate o creanga pe ici pe colo sau mai raresti tufele. Iti propun sa faci o calatorie prin padurile din apropiere sa observi ce flori infloresc acum. Te-ai lamurit ca e vorba de simpaticii Brebenei (Corydalis)? Au flori de la alb la mov inchis si infloresc chiar inainte de a infrunzi padurea complet. In acest fel se bucura si de razele soarelui si de umbra racoaroasa a padurii. Atunci cand plantezi brebeneii in gradina, ai nevoie de multa rabdare. Pentru a se dezvolta frumos trebuie plantati in asa fel incat sa nu umbli la ei cativa ani. Drept rasplata se vor inmulti repede si vor forma covoare multicolore in coltul tau de padure.

Brebeneii au bulbi de marimea unei alune si trebuie plantati imediat ce i-ai cumparat. Se usuca foarte repede in contact cu aerul. Perioada ideala de plantare este jumatatea lunii septembrie. Se foloseste un pamant aerat, cu humus, care poate sa contina si pietre. Adancimea ideala de plantare este de 10-15 cm. La unele specii le prieste un sol mai acid si mai umed. Ca parteneri potriviti puteti alege sa plantati Cyclamen. Aceste plante sunt la fel ca Brebeneii: prefera umbra rara si umezeala specifica padurilor. Plus ca si ele se inmultesc foarte repede.

Daca indragesti Brebeneii dar nu ai coltul de padure mult visat, ii poti planta pe sub tufele de liliac sau in locuri umbrite. Unde stii ca nu vei umbla prea curand. In acest fel te bucuri de flori de primavara iar Brebeneii se vor simti ca la ei acasa.

Foto: Patrick Standish

Leonora (Ellie) Enking

Jonas Suni

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén