Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, Gradini celebre, PEISAGISTICA

Gradina cu lalele de la Palatul Topkapi din Istanbul

Gradinile Palatului Topkapi

Cei care merg in vacanta in Turcia ajung adesea si in Istanbul. Odata ajunsi in vechea capitala, e imposibil sa nu puna pe lista de obiective turistice de vizitat si Palatul Topkapi. E de inteles, pentru ca turcii se mandresc tare cu impresionantul ansamblu arhitectonic. Nimic de comentat din punct de vedere istoric si cultural, pentru ca pe noi ne intereseaza gradina. Ca sa fiu mai exacta „gradinile”, pentru ca fiecare palat are un soi de curte interioara populata cu tot felul de plante.

In functie de sezonul in care te hotarasti sa faci vizita, ai zice ca vedete sunt lalelele si trandafirii. Si nu te-ai insela prea mult. Cumva nu soiurile spectaculoase iti atrag privirea, ci contextul in care vezi acele flori, din abundenta. Nu poti sa nu remarci naturaletea cu care se armonizeaza cu arhitectura ansamblului istoric. Atractia verde este in curtea a patra (a celui de-al patrulea palat din ansamblu) si cuprinde gradina cu lalele, terasele numite Sala Imperiala si Sala de Marmura care dau catre fatadele noilor pavilioane construite in secolul 17.

Pe vremea sultanilor in aceasta gradina se cultivau soiuri de vita de vie, pomi fructiferi (printre care si citrice) iar dintre flori au fost si inca sunt indragite zambilele, garoafele, lalelele, trandafirii si iasomia. O parte a acestei gradini da catre tarmul Marii Marmara. Poti sa-ti inchipui de ce priveliste aveau parte sultanii, mai marii imperiului si frumoasele cadane.

Gradina este legata de Parcul Public Gulhane, fondat pe spatiul ocupat acum cateva sute de ani de gradina imperiala cu trandafiri. Daca te intereseaza sa ajungi sa vezi acest ansamblu istoric si gradina, poti sa afli detalii de pe site-ul oficial.

Foto: W, Rowan Z. 

Jeff and Neda Fields

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén