Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina, Plante ierboase de gradina, Trandafiri

Grădina pentru flori tăiate

Da, știu. E toamnă cu aspect de primăvară și grădinarul din ține e gata să treacă la treaba. Dar trebuie să recunoști că eșți la capătul unui sezon în care ai muncit serios așa că lasă sapă și cazmaua și fă un pic de planificare pentru grădina ta. Dacă anul asta te-ai pomenit căutând prin grădina flori de pus în vaza și n-aj prea găsit atunci înseamnă că aicj trebuie să lucrezi. Așadar, ce parcelă poți amenaja că grădina pentru flori tăiate? N-ai așa ceva? Nu știi cum să apuci problema?

Ce flori tăiate îți dorești?

Majoritatea pasionaților de flori au în grădina trandafiri, dalii, crizanteme și altele dar nu le cultivă pentru a le folosi în vaza. O floare pentru vaza are nevoie să aibă tulpină mai lungă. Asta înseamnă că tunderile trebuie făcute diferit. Uneori o tulpină lungă și o floare mare se obține în dauna unor flori mai mici și mai multe. Unele flori sunt plantate în spații protejate de frig așa jncat să înceapă sezonul mai devreme și să ajungă la maturitate când cele din grădina sunt încă mici. O să spui că tu nu-ți doreșți să vinzi flori. Nici nu știi de unde apare o idee de afacere. Ce vreau să spun este că grădina pentru flori tăiate e diferită de ce-ai făcut până acum și o să te cam coste: bani, timp, energie. Dar și răsplată va fi pe măsură. Fă-ți o lista cu plantele dorite și documentează-te la fiecare ce înseamnă s-o cultivi. 

Cât spațiu ai? (grupat sau disparat)

Unele din plantele dorite vor fi șterse de pe lista din lipsa de spațiu. Nu le poți avea pe toate. Dar atunci când alegi ‘finalistele’ tjne cont să ai măcar 2-3 flori pe sezon. Nu le alege pe toate de vara să zicem. Jn restul sezoanelor ce faci? Stai cu vazele goale? Dacă aloci o parcelă anume din gradjna pentru flori tăiate îți va fi mai ușor să le îngrijeșți. Dar pe măsură ce vei tăia flori de acolo parcelă va capătă un aspect… ciuntit. Dacă plantezi disparat prin grădina flori pentru tăiat oricât ai tăia din ele grădina va fi la fel de frumoasă. Însă… o să mai știi care tufă și pus-o pentru flori tăiate? Dacă sunt multe rișți să te încurci. N-ar strică să pui la cale un sistem de marcare sau etichetare pentru exterior. 

Vrei și flori tăiate pentru uscare și aranjamente?

Toamna târziu și iarnă simți nevoia să faci și aranjamente cu flori uscate. Dar renunți pentru că nu ai ce-ți trebuie. Cultură lor în sezon este doar un aspect al problemei. Îți mai trebuie și un spațiu adecvat pentru uscarea lor. Iar dacă ai flori uscate sigur vei vrea să faci coronițe decorative pentru uși, pereți, etc. Vei descoperi o nouă pasiune. 

Tu trebuie să decizi cât poți să te întinzi cu grădina pentru flori tăiate țînând cont de cele expuse mai sus. Eu nu zic decât că vei avea satisfacții pe măsură efortului depus. 

Foto Julie

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén