Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior

Hoya, cea cu flori de ceară

Este o plantă deosebită prin florile ei ca de ceară și prin frunzișul persistent. Cel mairăspândit soi pe la noi este Hoya carnosa cu flori albe și port de liană. Însă mai sunt multe altele, care de care mai spectaculoase la momentul înfloririi. Sunt plante versatile, exotice și atractive. Singurul neajuns este că se fac foarte voluminoase și dacă vrei să-ți faci colecție în apartament sigur n-o să ai loc. Un alt aspect de luat în seamă este faptul că hoya indiferent de soi înflorește numai la maturitate. Adică dacă o cumperi sub formă de lăstar sau plantă tânără ai de așteptat cam 3 ani. În unele cazuri chiar mai mult decât atât. Iar dacă vrei să cumperi plante mature sunt foarte scumpe și nu prea ai de unde.

Documentează-te temeinic

Să zicem că ai cumpărat lăstari cu mari eforturi. Cu siguranță nu vrei să-i pierzi și te străduieșți să-i crești bine. Din prea mare elan riști să-i uzi prea mult. Soiurile cu frunze cărnoase au mici rezerve de apă, deci se udă mai puțin. Cele cu frunze subțiri se deshidratează mai repede. Deci să nu fii tentat să le îngrijești pe toate la fel pentru că riști să dai greș. Și limitele de temperatură variază mult. Unele pot rezista bine la 5 grade în timp ce altora le trebuie 15 grade. Cunoaște fiecare soi cumpărat în parte. După 1 an de creștere majoritatea plantelor pot fi mutate în ghiveciul de plante adulte (10-12 cm diametru) după ce anterior au stat în caserole de răsaduri și în pământ atent selectat. Fiecare pasionat are propria combinație de soluri. Personal am folosit Composana cu rezultate foarte bune. Eventual la soiurile mai sensibile am mai adăugat puțin perlit.

Grijă maximă la fiecare plantă

După această perioadă de creștere soiurile tip liană au nevoie de scăriță, cele pendente au nevoie de ghivece suspendate iar cele arbustive eventual de bețișoare de bambus până se întărește suficient tulpina principala. Toate au nevoie de lumină naturală bună. Unele soiuri nu înfloresc decât dacă au câteva ore de soare direct pe zi. Altele nu înfloresc decât dacă sunt parțial umbrite. Cum ziceam mai sus, trebuie să-ți cunoști plantele și pretențiile fiecărui soi. Atunci când vezi că o plantă a crescut mult și vrei să o transplantezi într-un ghiveci puțin mai mare, nu o deranja la rădăcini. Scoate-o cu grijă din ghiveciul vechi, mut-o în cel nou după ce ai pus la bază un strat pe pământ și pietricele pentru drenaj și apoi completează pământul de jur-împrejur. Udă moderat mai ales în următoarele 2-3 săptămâni.

Unele soiuri sunt foarte sensibile la dereglări de udare, la mutări, la variații bruște de temperatura și la curenți. Cu alte cuvinte, orice greșeală de îngrijire se plătește. Și te doare foarte tare să îngrijești ani de zile o plantă și să nu apuci s-o vezi înflorită – să te pomenești că s-a veștejit dintr-o greșeală banală. Dar și când te răsplătesc cu flori, ești cu siguranță în culmea bucuriei.

Foto Mibby23

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén