Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

Arbusti si Arbori, ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR

Ilex, pentru grădini și aranjamente festive

Este un arbust interesant cu valoare decorativă mai ales în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Nu că n-ar fi atractiv și în alte perioade din an. Se folosește că arbust solitar, gard viu și pentru aranjamente festive. Sunt câteva sute de soiuri disponibile, unele cu frunze verde închis lucios altele cu bordură sau variegatie crem sau galben. Marginea frunzelor este dantelată (ușor țepoasă), florile sunt albe parfumate și atractive pentru albine iar fructele sunt roșcate. Nu foarte numeroase, dar suficiente pentru un decor festiv.

Este un arbust originar din spațiul mediteranean. La noi crește spontan în jud. Arad și peste tot pe unde este cultivat în grădini și parcuri. Este tolerant în privința solului dar preferă solurile fertile și reavene. Rezistă la seceta și ger dar nu la unele extreme. La -20 grade Celsius Ilexul (popular Laur) începe să sufere. Suportă chiar și poluarea din marile orașe. Poate fi plantat și la umbră parțială, are creștere lentă și în primii ani poate fi ținut și în ghiveci. Unele soiuri ajung până la 2.5 m iar alele până la 15 m. Deci trebuie să știi exact ce plantezi în grădină ca să nu-ți ocupe tot spațiul disponibil în câțiva ani.

Pentru înmulțire se pot folosi semințe, lăstari, altoire sau marcotaj. Este necesară stratificarea timp de 18 luni și apoi plantarea în sezonul de primăvară. Altoirea se face vara iar marcotajul se face toamna. Dacă primești în dar un buchet sau un aranjament cu crenguțe de Ilex le poți folosi pentru înmulțire. Nu va fi chiar simplu, din cauza luminii naturale deficiente peste iarnă, dar poți încerca. N-ai nimic de pierdut.

Foto FloraDania

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén