Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, SFATURI PRACTICE

Înmulțirea plantelor de grădină în sezonul de toamnă

Dacă gradinărești de 2-3 ani probabil sesizezi nevoia că anumite plante să fieînmulțite sau separate pentru înmulțire. Și e foarte bine că ai observat asta. Esteun ciclu normal de vegetație. E avatanjos și pentru ține și pentru plantele tale săle înmulțești și să le separi periodic. Dacă din diverse motive nu o vei face veiobservă că plantele tale nu mai înfloresc, anumite zone din grădina suntaglomerate iar altele… cam „chele”. Nu e prea plăcut, nu-i așa?

Așa că hai la treabă!

Pune la îndemână sapa, cazmaua, furca, foarfeca de grădină pentru că vei avea nevoie de ele. Arbuștii care au crescut mult în sezoanele anterioare trebuie toaletați. Nu este o tundere propriu-zisă, pentru cănu toți se tund toamna ci mai degrabă o evaluare din punct de vedere alînmulțirii. Poți tunde câțiva lăstari sănătoși cu baza semilemnificata pe care să-ifolosești la înrădăcinare sub pet. Dacă arbuștii au lastarit puternic de la baza și înjurul ei, asta înseamnă că au cel puțîn o rădăcina de suprafață. Poți încerca să-i separi și să-i transplantezi, dar trebuie să verifici situația la rădăcina că să nu facimai mult rău decât bine. În cazul arbuștilor urcatori se pot folosi lăstarii mai lungipentru înmulțire. Practic, aceștia se desprind de pe pergole și se îngroapă înpământ o mică porțiune din ei. Se lasă așa până la primăvară când veți vedea cădin locul unde lăstarul a fost îngropat dau lăstari și frunze noi. Se taie lăstarul părinte și se îngrijește nouă plăntuța ca și cum ar fi fost proaspăt achiziționată de la magazin. Metodă mai simplă decât asta nici nu există. Se întâmplă extremde rar să nu funcționeze.


Bulboasele trebuie rărite cam o dată la 3 ani. Dacă nu le vei rari conform nevoilorlor, te vei pomeni primăvară fără flori la narcise, ghiocei, lalele. Vei avea o marede frunze și… cam atât. Este o situație extrem de frustrantă. La narcise și lalelee nevoie de o distanță de 10 cm. La ghiocei și eranthis și anemone să fie măcar 5cm. Sigur, în prima primăvară de la rărire nu vei mai avea efectul de mare deflori cum îți place ție. Dar vei avea plante sănătoase înflorite. Treptat se va recupera și la capitolul estetic al grădinii.Majoritatea plantelor perene de grădina formează mici conglomerate de rădăcini în pământ. Ele pot fi separate așa încât fie tronson obținut să aibă măcar 1-2 muguri din care să-și reia vegetația. Așa că dintr-o tufă viguroasă, după separare, poți obține 2-3 plante noi. Ce metodă grozavă de înmulțire și ce economic! Înainte de replantarea tronsoanelor secționate e bine să le lași 2-3 zile să se zvânte. Ce înseamnă asta? Înseamnă că se cicatrizează rănile și se evita apariția bolilor fungice. Chiar dacă lăstarii se mai veștejesc în acest proces, rădăcinile vor fi sănătoase și din ele vor da noi lăstari în sezonul următor. Deci, nu e o catastrofă.

Nu trebuie să uiți de semințe. Unele plante se înmulțesc excelent prin semințe. Nu toate vor înflori la fel de repede când sunt înmulțite din semințe, dar dacă ai răbdare (și e bine să ai dacă ești grădinar din pasiune) dar sigur merită efortul. Unele plante se înmulțesc din semințe puse direct în grădina toamna sauprimăvară, altele trebuie plantate în spații protejate și obținut răsaduri careajung în grădina abia în primăvara următoare. Depinde de tine ce plante ai șicum alegi să folosești semințele. E bine să mai menționăm că schimburile între grădinari sunt metode excelentede a popula grădina cu tot felul de plante. Intră în grupurile de grădinari de pe internet și faceți schimburi de material săditor: semințe, bulbi, lăstari – orice e binevenit.

People photo created by freepik – www.freepik.com

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén