Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior

Kohleria, spectacol floral

Este o plantă simpatică, nepretențioasă și cu flori deosebit de frumoase, catifelate și intens colorate. La noi în țară cele mai răspândite soiuri sunt cele cu flori de un roșu-portocaliu cu puncte decorative. Frunzele sunt pufoase și au margini zimțate. În pământ plantă are un rizom, un fel de rădăcina îngroșată pe care apar muguri vegetativi și apoi tulpini cu frunze și flori. Florile au aspect de clopoței alungiți și pot avea multe culori: de la alb-crem și până la grena și mov închis. Semnul distinctiv al plantei este decorul punctat al florilor. Kohleria are port vertical dar unele tulpini au vigoare slabă, caz în care se recomandă folosirea unor bețișoare de bambus pentru sprijinirea plantei sau plantarea să în ghivece suspendate. În condiții de iluminare naturală bună în sezonul de vegetație kohleria este un spectacol floral.

În sezonul cald

De primăvară și până toamna plantă crește și înflorește abundent. Nu are pretenții deosebite pentru această. În funcție de câți rizomi puneți într-un ghiveci dimensiunea acestuia variază de la mic la mediu. Niciodată nu folosiți un ghiveci mare pentru că atât rizomii cât și rădăcinile care se formează sunt mici. Nu se udă în exces pentru că plantă își face mici rezerve de apă și minerale în rizomi. Pământul folosit e indicat să fie unul cu capacitate bună de drenaj, cu amestec de perlit și o bună cantitate de minerale. Toate acestea vor asigura o vegetație bună plantei tale. Expunerea peste vara e bine să fie parțial umbrită așa încât să nu apară arsuri pe frunze din cauza soarelui puternic. Ocazional e necesar să tundeți plantă pentru un aspect mai îngrijit. Lăstarii tunși se pot folosi pentru înmulțire. Ei fac rădăcini în apă sau pot fi puși direct în pământ în ghivece mici. Florile trecute se îndepărtează de pe plantă așa încât să se formeze alți boboci. 

În repaus

În septembrie încep să apară primele semne de repaus. Plantă nu mai formează alți boboci, florile se trec treptat și frunzișul se îngălbenește. E normal să fie așa. Îndepărtați tot ce se află la suprafața solului și verificați starea rizomilor din pământ. Dacă sunt țări și frumoși va vor oferi noi plante în primăvară următoare. Acești rizomi se păstrează cel mai simplu în punguțe sau săculeți cu o mâna de pământ, care să prevină deshidratarea lor peste iarnă. Temperatura de repaus este de 5-10 grade (beci, garaj, cămară, boxa). Dacă scade mai mult rizomii degera, dacă crește peste 10 grade rizomii intră în vegetație. Replantarea din noul sezon se face în februarie, în ghivece mici, pământ proaspăt, lumina bună și căldură de 15-20 grade. 

Bine de știut. Sunt și unele soiuri care nu formează rizomi și care se pot înmulți numai din lăstari. Fiți atenți cu acestea că să nu le pierdeți complet la finalul sezonului de vegetație. Lumina insuficientă în perioada de vegetație conduce la etiolarea tulpinilor. Adică își pierd vigoarea iar frunzele rare și îngălbenite. Nu folosiți îngrășăminte bogate în azot ci stimulatoare de înflorire cu npk echilibrat.

Foto HQ

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén