Lampranthus, suculente cu flori de… margarete

Lampranthus este un grup mare de suculente, cu flori foarte atrăgătoare, asemănătoare unei margarete. Florile se deschid la începutul verii. Există peste 100 de specii și toate provin din Africa de Sud. Plantele sunt toate perene și pot fi cultivate sub formă de acoperitoare de solul. Florile au culori vii, uneori iridescente, în nuanțe de roz până la violet; și mai rar în portocaliu sau roșu. Le plac amplasamentele însorite, altfel florile nu se deschid.

Lampranthus tolerează pentru perioade scurte temperaturi de până la -7 ° C. Dacă locuiți într-o zona cu ierni mai reci, atunci e necesar să protejați plantele de ger. Cea mai cunoscută din familie este Lampranthus multiradiatus, uneori numită Plantă de gheață. Are flori în nuanțe de roz până la violet și formează un mic arbust târâtor.  

Cele mai îndrăgite soiuri sunt Lampranthus spectabalis „Tresco Fire” sau „Tresco Brilliant”, care au vara flori roșii minunate. Există un cultivar galben / portocaliu din această specie. Există și lampranthus cu floare dublă, neobișnuita.

Înmulțire

Prin butași: butașii se fac cel mai bine vara. Faceți butași de vârfuri de lăstari, cu o lungime de 5-10cm, indepartați frunzele inferioare și lăsăți tăietură câteva ore la aer că să se cicatrizeze. Apoi așezați butași în ghivece pline cu nisip umed sau sol nisipos și ii țineți la răcoare până la formarea rădăcinilor.

Prin semințe: semințele pot fi semănate oricând în sol nisipos ușor. Semănați la suprafața solului, nu îngropați semințele și le păstrați în lumină la o temperatură mai mare de 15 ° C. Semințele germinează în aproximativ 3 săptămâni. Când se fac mai mari platele se separă și se replanteaza în sol nisipos.

Îngrijire

Lampranthus adoră soarele direct și solul bine drenat. Are nevoie de protecție în caz de îngheț sever. Dacă este păstrat în ghiveci, se udă puțîn în timpul iernii, se replanteaza în fiecare primăvară și vara se udă ceva mai abundent. Florile trecute se îndepărtează pentru a încuraja producerea de altele noi pe tot parcursul verii. Unele plante pot fi de scurtă durată și devin mai degrabă lemnoase, așa că așteaptă-te să le înlocuiești la fiecare 3-5 ani. Lampranthus poate fi afectat de mucegai care poate fi controlat, dacă este necesar, prin pulverizarea cu un fungicid general de grădină (primăvara devreme, înainte de înflorire).

Foto Forest si Kim Starr

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici