Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina

Merită să plantezi Allium în grădină! Uite de care


Allium sau Ceapa decorativă merită să se găsească și ea în grădina ta. Sunt soiuri pitice cu flori precum clopoțeii dar și soiuri cu flori mari globulare sau umbreliforme și tufe voluminoase. De dată asta voi vorbi despre un soi spectaculos cu flori lila și care este de mare interes decorativ atât pentru florile sale cât și pentru frunze.

Allium tanguticum „Summer Beauty”

Dacă te iei după nume zici că e de interes vara când își etalează florile, dar vei avea o surpriză și încă una plăcută. Florile globulare mari de culoare lila apar pe toată durata verii, dar toamna frunzișul sau devine ruginiu și mai atarctiv decât peste vara. Tijele și globul floral se usucă pe tufa și rămân interesante. Ele vor avea o culoare roșcat-maronie chiar și peste iarnă. Este o plantă rezistentă la frig îndată ce a prins rădăcini sănătoase.

Plantare și îngrijire

Se plantează primăvară în sol bine drenat și în amplasament însorit sau parțial însorit. I se poate aplică îngrășământ NPK 9-9-6 așa încât să crească mai repede și mai viguros. Dacă dorești să faci plantări grupate, înseamnă că e nevoie de mai multe astfel de plante. Le poți cumpără sub formă de plante gata crescute sau sub formă de pachet de bulbi. Dacă apelezi la a două varianta, ai grijă că bulbii să fie țări și cu muguri de creștere. Trebuie să ai grijă că în caz de seceta e necesar să uzi plantele. Altfel se maroneste vârful frunzelor și tufa devine inestetică.

Sfaturi practice

E bine să știi că florile de Allium sunt de interes pentru fluturi și albine dar ele sunt sterile. Asta în cazul în care îți dorești să culegi semințe și începi să înmulțești plantele în acest fel. Din cauza florilor sterile plantele de Allium din acest soi nu sunt invazive. Câteva astfel de plante în grădină te ajută să previi atacul afidelor care apar ocazional la alte plante. Nici rozătoarele nu mai dau prin grădina ta, pentru că Allium are efect de repelent.

Poți să folosești Allium și în buchete dacă nu ești foarte sensibil la mirosul evident de… ceapă! Oricum, e mult mai bine să lași florile pe tufe.

Foto: cultivar413

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén