Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, Editorial, opinii, PEISAGISTICA, Stiluri de amenajare a gradinilor

O grădină clasică: gazon, gard viu, alei pietruite


Majoritatea gradinarilor pe care îi cunosc se cam feresc de gazon, garduri vii și în general de lucrurile care le-ar putea consuma mult timp. Sunt grădinari de viteză, de secolul vitezei. Nu gustă timpul petrecut în grădină, decât dacă e vorba de stat la masă și de consumat vreun grătar, ceva. Pentru întreținerea grădinii cheamă o firmă de întreținere și… s-au spălat pe mâini. Dar nimic nu se compară cu o grădină concepută și întreținută de tine, căreia îi știi fiecare cotlon. Rândurile acestea se doresc a fi o pledoarie pentru lucrurile complicate și cu parcurs sinuos. De grădinar adevărat, care își investește timpul, energia și banii în pasiunea pentru plante, arbori, ustensile practice, planificare, documentare, etc.

Așadar, se merită să pui gazon în grădină? Merită să-ți consumi timpul cu garduri vii? Mai e cazul să ții la aspectul natural al grădinii de lângă casă? Sau te mulțumești cu ce se poate face în viteză?

Dacă va uitați la imaginea care însoțește aceste rânduri o să găsiți și propriul răspuns. Așa-i că grădina are un aspect elegant și finisat chiar dacă gardul viu tocmai se tunde și gazonul e mai verde într-o parte și ușor uscat în cealaltă parte? Așa-i că alternanța gardurilor vii înalte cu cele scunde e de mare efect? Așa-i că sunt foarte atractive cele două conifere? Grădina în sine e una foarte simplă, nu s-a realizat cu o investiție imensă în plante rare sau de colecție. E adevărat că se investește în îngrijire periodică: tuns gazon și garduri vii. Ocazional udare, dacă vremea e excesiv de secetoasă. Nici măcar aleile nu sunt pavate cu vreun material scump – doar pietriș nivelat.

Nu degeaba grădinile englezești sunt așa cunoscute și apreciate. Fie că sunt sau nu populate cu rarități, accentul cade mereu pe elegantă și rafinament. Mă refer desigur la cele clasice, pentru că la amenajarea grădinilor noi și designerii englezi mai exagerează.

Revin la un lucru pe care vi l-am mai spus și cu alte ocazii și pe care românii nu prea se omoară să-l priceapă: o grădina nu este un loc în care plantezi flori și pomi fără nicio noimă. O grădina nu înseamnă cultura plantelor. O grădină are o concepție, are o logică, are un mesaj. O grădină respiră prin spațiile lăsate voit libere. O grădină e frumoasă prin simplitate și elegantă. Un grădinar e grădinar pentru că gradinărește zi de zi cu plăcere. Un grădinar nu e un deținător de spațiu verde amenajat de alții. Oricât de mulți bani ar plăti pentru asta. Cu late cuvinte, OMULE dacă te consideri grădinar pune osul la treabă. Nu mai lasă greul în seama altora. Și fă-ți și tu nițică educație de … stil!

Foto: Smabs Sputzer

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén