Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante ierboase de gradina

Paralute simpatice in gradina si in ghivece

Primavara este sezonul in care se pot cumpara flori sub forma de rasaduri. Unele sunt anuale, altele bianuale si se mai gasesc si perene. Printre aceste flori se afla si Paralutele (Bellis perenis). Unele au flori de un alb imaculat si isi cauta locul in inimile gradinarilor. Chiar ar trebui sa fie printre favorite pentru ca sunt plante versatile cu care poti scoate din anonimat un colt de gazon. Se pot planta pe post de bordura, le poti folosi in straturi mixte sau in locul altor plante care s-au ofilit.

Paralutele sunt plante nepretentioase cu inflorire timpurie si bogata. In arealul lor natural sunt plante perene dar la noi in tara sunt folosite mai degraba ca plante anuale. Atunci cand vine gerul rozetele de frunze degera dar incoltesc din radacini in primavara urmatoare. Aceste flori se pot planta solitare, in straturi mixte sau borduri. Ba chiar si in ghivece si jardiniere. In ultimii ani au aparut soiuri cu flori in mai multe culori, cu forma involta si petale tubulare. Adevarate bijuterii! Adora locurile unde soarele le mangaie florile toata ziua dar nici umbra partiala nu le dauneaza. Nu sunt deloc pretentioase cand vine vorba de calitatea pamantului dar ar prefera un sol mai putin argilos.

De obicei infloresc in al doilea an de la plantare. Daca te grabesti si vrei flori imediat, nu-ti ramane decat sa-ti cumperi Paralute deja inflorite. Daca te gandesti la un strat pentru anul urmator atunci cumpara pliculete cu seminte si iti produci chiar tu rasadurile. Nu e deloc greu. Semintele se planteaza in ladite si cand au patru frunzilite se repica in ghivecele umplute cu pamant amestecat cu nisip. Se uda bine si se pastreaza la umbra pana cand ajung la 10 cm. De la mijlocul lunii august pana in septembrie plantele se muta in gradina. Se sapa gropite destul de adanci incat sa incapa tot balotul de radacinute, la o distanta de 15-20 cm una de alta. Se acopera radacinile cu pamant si se uda abundent. Udatul trebuie continuat daca toamna este calda si secetoasa.

Daca nu ai gradina dar iti doresti Paralute pe balcon sau terasa este si mai simplu. Cand le cumperi, nu uita sa iei si pamant de flori. Umple ghivecele trei sferturi cu pamant, adauga si putin ingrasamant pentru plante cu flori. Scoate plantutele din vechiul ghiveci si planteaza-le. Completeaza cu pamant pana sus, uda din abundenta si plantutele iti vor multumi pentru grija inflorind mult timp. Desi au nevoie de soare sa infloreasca, Paralutele nu suporta canicula. Caldura excesiva le face sa sufere, inflorirea este amanata pana vremea se mai racoreste. Ca sa ai flori toata vara poti planta Paralute in diferite perioade. In functie de perioada de plantare, poti avea flori de la inceputul primaverii si pana toamna. Sigur nu vei regreta investitia si efortul depus.

Foto: waxwell, Marcia O’Connor

petrOlly

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén