Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, DECORATIV

Plante companion ideale in buchete

Aranjamentele florale sunt minunate indiferent de locul unde le amplasezi. Sunt relativ usor de realizat si dau un aer proaspat spatiilor in care sunt asezate. La o scurta privire in gradinile noastre ne dam seama ca avem multe plante care se regasesc in aranjamentele profesioniste si pe care, cu putina indemanare si fantezie, le putem face si noi.

Cea mai raspandita planta companion in buchete este Gypsophila paniculata sau Floarea miresei. Este o planta perena si se inmulteste prin seminte semanate primavara sau prin divizarea tufei in sezonul de toamna. Prefera locurile insorite din gradina si infloreste in iunie. Puteti taia tulpinile florale si sa le folositi ca atare sau sa le lasati la uscat (in buchete, la umbra). Le puteti folosi ulterior si in aranjamente cu flori uscate, facute mai spre sfarsitul sezonului.

Dintre plantele cu frunze decorative gasim Feriga de padure – planta perena care se dezvolta frumos intr-un colt umbrit si umed al gradinii. Ferigile si Asparagusul pot completa un buchet de trandafiri si ii pot da un aer deosebit de elegant. Trestia de China (Mischantus sinensis „Zebrinus”) este foarte decorativa datorita frunzelor sale verzi cu dungi galbene. Dau atat de bine in buchete!

O alta planta potrivita pentru aranjamentele noastre ar fi Scaiul vanat (Eryngium planum). Este o planta perena cu port inalt, care poate ajunge si pana la 1 m inaltime. Prezinta interes prin aspectul florilor dar si prin culoarea lor vinetie. Arata ca niste globulete foarte decorative care se folosesc atat ca plante proaspete cat si ca plante uscate (Eryngium se pune la uscat dupa ce a fost scos din pamant  cu radacina).

Un buchet de flori culese dintr-o gradina rustica poate contine o multitudine de plante: Verbine, Floare Soarelui ornamentala, Veronica cu flori mov sau albe, Coada soricelului colorata, Floarea miresei, frunze decorative de Rogoz bicolor sau chiar ramurele de Iedera. Combinatiile sunt infinite.

Puteti pune in valoare o floare simpla adaugand in buchet cateva frunze sau crengute decorative. In aranjamentele florale fantezia nu are limite. Aranjamentele florale neprofesioniste ne permit sa experimentam combinatii si stiluri diferite, menite sa ne bucure ochiul si inima.

Asadar, indrazniti sa culegeti flori din propria gradina si sa le aranjati in vaza intr-un mod placut voua.

Foto: Jimmy Cardosi,  Leonora (Ellie) Enking

Megan Hansen, peganum, Shihmei Barger

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén