Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

Aranjamente pentru Craciun, ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior

Poinsettia – simbolul Craciunului

Poinsettia

De multa vreme incoace, aceasta planta simpatica a devenit simbolul Craciunului. Asa ca daca inca n-o aveti in colectie, este foarte probabil sa o primiti cadou anul acesta. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti indata ce ati primit-o este sa-i scoateti ambalajul si sa vedeti daca pamantul este umed. Daca e umed, nu-i mai puneti deloc apa. Asezati-o la lumina in conditii de temperatura de 15-16 grade C. Asta inseamna sa o puneti intr-o camera neincalzita sau intr-un balcon inchis. Daca o veti pune in camera decorata festiv, care este puternic incalzita si cu aer uscat, e posibil ca bracteile colorate ale plantei sa cada rapid si sa nu mai apucati sa va bucurati de frumusetea ei decat abia anul viitor.

Daca planta ramane la racoare, va avea nevoie de udare la 7-10 zile. Insa trebuie sa verificati ce fel de pamant are in ghiveci: unele tipuri de pamant se usuca mai repede, altele mai incet, in functie de capacitatea de absorbtie a apei si de drenaj. Dupa 2-3 luni, cand bracteile se ofilesc natural, puteti sa aplicati o tundere chiar la nodul de sub „floare”. Din acel loc planta se va ramifica, asa incat in urmatorul sezon de inflorire veti avea mai multe flori. Cu cat este mai frecvent tunsa, cu atat va inflori mai bogat. Insa, aveti grija! Nu tundeti dupa ce s-au format bractei noi, pentru ca asa stricati inflorirea.

Pe masura ce vine sezonul cald e bine sa o pulverizati cu apa calduta de cateva ori pe saptamana. In zonele de origine, ploaia ii pastreaza frunzele curate, indeparteaza riscul aparitiei unor daunatori si creste umiditatea relativa din preajma plantei. In situatia in care efectiv nu aveti alta solutie de amplasare decat o camera calda peste iarna, puneti ghiveciul pe o farfuriuta cu pietricele si apa. Pulverizati-o frecvent cu apa calduta, nu luata direct de la robinet, ci pastrata in sticle pentru cateva zile.

In timp veti obtine un arbust superb, frumos ramificat, cu frunzis de un verde inchis, catifelat si flori care dureaza 3 luni. Cine nu-si doreste asa ceva?

Foto: Maia C.

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén