Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

Arbusti si Arbori, ARHIVA, Asocieri de plante pentru gradina, INGRIJIREA PLANTELOR, PEISAGISTICA, Plante bulboase de gradina

Primăvară în grădina… perfectă!

Știu, o să spuneți că nu există grădină perfectă. Și aveți dreptate. Nimic nu e perfect în lumea aceasta. Și totuși, unele lucruri sunt așa frumoase încât nici nu le mai cauți hibele. Ca de exemplu grădina din fotografiile alăturate: rhododendroni și azalee, trandafiri, lalele și narcise. O combinație rar întâlnită pentru că aceste plante au perioade diferite de înflorire. Dar, cu pricepere se poate ajunge la un interval de 2-3 săptămâni în care să-ți încânți sufletul cu toate aceste frumuseți. Chichița este să găsești soiuri târzii de narcise și lalele precum și soiuri văratice (grăbite) de rhododendroni și azalee. Dacă nu-ți iese sincronizarea perioadei de înflorire nu e nicio problemă, te poți bucura de ele și pe rând, nu neapărat împreună.


Nu te teme de spațiile libere din grădină

Mai mult decât cele expuse contează ca respectiva amenajare să fie făcută cu gust, să aibă echilibru pe verticală/orizontală, să aibă pete de culoare și zone de verdeață și destul loc pentru plante ca să crească și să se înmulțească. Treaba asta cu plantarea deasă e greșeală de începător care se teme de spațiile libere din grădină și nu face decât să muncească dublu, ba chiar să și piardă ceva plante în procesul de rărire pe care va trebui să-l facă la un moment dat.


Pământ special pentru unele plante

Un alt aspect e legat de cultura rhododendronilor și a azaleelor. Aceste plante au nevoie de pământ acid, care e puțin probabil să fie la tine în grădină în mod natural. Dacă vrei să le meargă bine ar fi indicat să faci un test de sol înainte să cumperi plantele. Ca să nu te pomeneșți că ți se veștejesc și ai mai dat și o grămadă de bani pe ele. În mod cert vei avea nevoie de schimbarea pământului în locul lor de plantare. Adică va trebui să cumperi acest pământ și să-l foloseșți numai pentru plante acidofile. De asemenea, rhododendronii și azaleele au nevoie de umiditate mai mare în aer. Deci găsește-le un loc parțial umbrit și cât mai aproape de o sursă de apă (bazin, piscină, fântână decorativă, iaz). Vor adora vaporii de apă din aer și se vor simți că acasă (China, Japonia) în grădina ta.

Unele vor soare, altele vor umbră parțială

Inutil să-ți aduc aminte că plantele bulboase (narcise, lalele) adoră solul nisipos iar trandafirii pe cel mixt și bogat în minerale, nu? De aici se poate dezvolta o întreagă dilemă horticolă în privința alegerii celor mai bune locuri de plantare. În caz că nu-i dai de capăt, cere ajutorul unui peisagist care știe meserie sau a unui horticultor experimentat. Sunt soluții dar nu-s chiar simple. Până una alta nu te teme că dai faliment. Că n-o să dai.

Foto Aileen’s Pics

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén