Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

Arbusti si Arbori, ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR

Pyracantha, decor exuberant de toamnă și iarnă

Iată o plantă pe care chiar merită să o ai în grădina ta. Este decorativă prin frunziș, flori delicate dar mai ales prin fructe. Acestea au un colorit intens – galben, portocaliu, nuanțe de roșu – iar în sezonul rece sunt foarte apreciate. Înveselesc grădina, poți tăia câteva crenguțe mai subțiri să le pui în vaza și ajută și păsările să treacă mai ușor peste iarnă. Se poate folosi că arbust solitar, în straturi mixte cu alte plante sau sub formă de gard viu foarte frumos. E bine de știut că planta are spini, deci nu se recomandă pentru grădinile celor cu animale de companie sau care au copii mici. E indicat să folosiți mănuși când o manevrați. În general, în comerț se găsesc plante tinere la prețuri accesibile. Exemplarele mari sunt rare și scumpe. Dar cu siguranță merită toți banii.

Condiții pentru o vegetație bună

Atunci când îi căutați locul potrivit în grădină trebuie să țineți cont că îi trebuie un pământ fertil și aerisit. Urăște pământul calcaros și tasat. În funcție de soiul ales o să știți și cât de mare se face la maturitate. Lăsăți-i suficient loc pentru dezvoltare. Rezistă la secetă și la ger cu condiția să nu fie unele extreme. La -25 grade Celsius arbustul începe să sufere. Avantajul e că avem rar astfel de temperaturi. Preferă amplasamentele însorite sau parțial umbrite. Suportă tunderi ușoare însă trebuie să țineți cont că planta înflorește pe cregi de minim 1 an. O tundere greșită îi poate compromite înflorirea și implicit fructificarea. Și asta chiar ar fi o pierdere. Înflorirea are loc în mai-iunie iar fructele apar în septembrie-octombrie. Ele persistă mult timp pe crengi mai ales în iernile nu foarte geroase. În funcție de soi, Pyracantha poate ajunge până la 3 m înălțime. Se poate tunde sub formă de tufă sau arbust, în funcție de spațiu și scopul plantării. Arbuștii tineri pot fi ținuți o vreme în ghivece pentru balcoane și terase dar în final trebuie să ajungă în grădină.

Înmulțirea

Se poate face prin semințe, prin lăstari sau prin altoire pe portaltoi de gutui (Cydonia). Semințele au nevoie de stratificare înainte plantare. Înmulțirea se poate face primăvara sau toamna. La fel și plantarea, în cazul achiziției unei plante din comerț. Lăstarii folosiți la înmulțire trebuie să fie măcar semilemnificati. Cei cu tulpini verzi nu prind rădăcini. În cazul în care aveți deja o plantă matură de Pyracantha și v-ar plăcea și alte soiuri, puteți să incercați altoirea de lăstari din alte soiuri pe plantă deținută. Aveți șanse mari să reușiți iar efectul decorativ va fi superb.

Foto Liz Wst

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén