Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, SFATURI PRACTICE

Scarificarea gazonului

Dacă ești posesorul unei peluze, adică a unei zone populate cu iarbă, înseamnă că ai auzit cu siguranță și de operațiunea de scarificare. Aceasta se face cu ajutorul unui utilaj mai mult sau mai puțin performant care aerisește stratul de iarbă atât la suprafața solului cât și în adâncimea lui.  Probabil crezi că o parte din treabă o poți face cu o greblă. Funcționează dar numai parțial. Adică poți curăța gazonul de iarba uscată și de mușchiul de pământ care apare uneori,dar numai la suprafață. Problema e că e aceeași situație și în pământ, iar acolo nu te ajută grebla prea mult.

Cu ce te ajută scarificarea?

Scarificarea propriu zisă are ca scop aerare ierbii, îndepărtarea buruienilor și prelungirea duratei de viață a gazonul.  Această operațiune ar trebui făcută măcar o dată pe an, deși se practică scarificarea de primăvară, vară și toamnă, dacă dorești să ai un gazon cu adevărat îngrijit. În sezoanele ploioase e posibil ca apa să băltească în anumite porțiuni ale peluzei tale și din această cauză să se formeze mușchiul atât de inestetic și de dăunător creșterii uniformei a ierbii. Pentru că e mai simplu să se scarifice periodic gazonul decât să se înlocuiască în întregime pământul din parcela cu iarbă, recomandăm  efectuarea acestei lucrări și achiziționarea unui utilaj adecvat.

Când ar trebui făcută?

Specialiștii recomandă ca scarificarea să fie efectuată primăvara, de la sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie și de asemenea toamna mai târziu, atunci când iarba crește în voie. Înainte de a efectua scarificarea trebuie să inspectezi  gazonul. Dacă descoperi zone cu mușchi ele trebuie îndepărtate complet înainte de scarificare, altfel vei împrăștia spori ai mușchilor de pământ în tot gazonul. Asta da catastrofă! Se recomandă folosirea unui erbicid împotriva mușchilor (Bryophria).

Dacă după aplicarea erbicidului mușchiul este uscat, negru sau maro, înseamnă că puteți tunde iarba cu o mașina de tuns gazonul la o înălțime mică, adică să tundeti iarba foarte scurt.  E de preferat să faceți acest lucru într-o zi însorită. După tundere colectați cu grijă toată iarba și îndepărtați-o de pe suprafață a peluzei. După această operațiune udați gazonul.

Bine de știut

Scarificarea se poate face după ce gazonul este uscat niciodată umed, pentru că firele de iarbă se pot smulge. Scarificatorul dispune de niște cuțite care trebuie să perie pământul nu să îl taie. Dacă după această operațiune și după erbicidare observați că aveți un gazon obosit și cu porțiuni lipsă puteți să însămânțați din nou iarbă așa încât peluza să capete un aspect sănătos. După plantarea semințelor e necesar să le acoperiți cu compost până încolțesc. De asemenea se poate aplica și îngrășământ care să ajute gazonul la creștere, numai să țineți cont să nu fie deja încheiat sezonul de vegetație.  Dacă este toamnă târziu și aproape că pământul a înghețat, mai bine lăsați plantarea semințelor și germinarea lor pentru primăvara următoare, la fel și aplicarea îngrășământului.

Foto Herry Lawford

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén