Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante de interior, Plante ierboase de gradina

Spânz, decor de grădină iarna și primăvară

Spânzul este o plantă atractivă care înflorește când afară este încă frig. Soiurile forțate ajung chiar să înflorească în decembrie însă sezonul natural începe în februarie și ține până în aprilie. Majoritatea soiurilor au în jur de 20 cm înălțime dar sunt și hibrizi noi mai voluminoși care ajung la 40 cm. Florile au un aspect delicat, cu petale rotunjite și au culori de la albul cel mai pur până la cel mai intens mov. Deși i se mai spune și trandafir de iarnă spanzul nu are un parfum propriu zis. Soiurile cu flori involte seamănă oarecum cu florile de trandafir.

Spanzul se vinde la ghiveci, sub formă de plantă tânăra înflorită dacă este din import (Olanda) sau sub formă de răsad neinflorit sau cu boboci mici dacă este producție locală. Hibrizii noi de talie mai înalta și mai sensibili la frig nu se produc la noi în țară în acest moment. Așadar, dacă l-ai cumpărat iarnă din florărie te sfătuiesc să-l ții într-o camera răcoroasă, să-l uzi moderat și în primăvară să-l muți în grădina. Dacă îl cumperi din sere locale că răsad de primăvară îl pui directvin grădina. E posibil că în primul an să nu înflorească deci să nu fii dezamăgit. 

Locul ideal este unul partisl însorit. El va răsări și va jnflori atunci când alte plante încă nu au intrat în vegetație dar peste vara e important să aibă puțină umbră. Rădăcinile sale sunt mici și de suprafață și există riscul să se deshidrateze în soare puternic sau în caz de seceta. Florile de spanz își schimbă culoarea pe măsură ce se maturizează. De exemplu, florile albe devin vezui și în mijlocul lor se formează capsule cu semințe, dacă au fost polenizate.

Pe măsură ce tufa crește frunzele de la baza se îngălbenesc și trebuie îndepărtate. La fel și florile trecute dacă nu doriți să va apucați de insamantari și hibridizări. Frunzele vor rămâne în vegetație până toamna târziu. Chiar și iarnă. Pentru că e o plantă scundă e bine să o plantați în borduri sau straturi mixte scunde așa încât să va bucurați de ea, nu să fie acoperită de alte plante în sezonul de vegetație. 

Se asociază bine cu plantele de primăvară: narcise, zambile, lalele pitice botanice, ghiocei, etc. Puteți formă ub strat mixt deosebit de frumos care să va încânte privirea și inima cât e primăvară de lungă. Și încă primăveri la rând, pentru că toate acestea sunt plante perene. 

Foto anoldent

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén