Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, SFATURI PRACTICE

Toamna în grădină

Toamna vine cu o mulțime de treburi în grădina. Majoritatea gradinarilor își consumă timpul și energia cu strânsul frunzelor. Unii pomi se desfrunzesc rapid. Asta înseamnă că în preajma lor se vor adună o mulțime de frunze. Asta nu e un  lucru care să va capteze atenția în mod neapărat. E un proces natural iar frunzele de la baza copacilor se transformă mai întâi într-o pătură protectoare pentru plantele mici de la baza și mai apoi îngrașă solul. Pot fi problematice doar dacă vreunul dintre pomi a fost bolnav. Astfel strânsul frunzelor căzute previne propagarea bolii la alți pomi sau plante sau chiar propagarea problemelor avute în sezonul următor. Așadar, alegeți-va bătăliile. Lupta cu frunzele toamna pare  să fie doar o lupta cu… morile de vânt.

Ce-ar fi bine să faceți în lunile de toamna? La începutul toamnei e indicat să culegeți semințe de la plantele voastre din grădina. Mai ales dacă aveți o seră, solar sau un spațiu încălzit peste iarnă sau primăvară devreme în care să puteți plantă semințele pentru a obține răsaduri. Nici nu va dați seama câtă economie puteți face. Nu e așa greu să cultivați răsaduri deși unii se sperie de această activitate. Evident, răsadurile sunt plante sensibile. Trebuie să aibă lumina bună, căldură, aerisire și umiditate moderată constanța în sol. Dacă puteți gestiona decent acești factori de mediu, atunci obținerea de răsaduri poate fi o floare la ureche. Semințele se depozitează în punguțe de hârtie după ce au fost lăsate câteva zile la uscat (mai ales dacă ați prins o perioada cu ploi). Pe punguțe trebuie să scrieți denumirea plantei de la care ați cules semințele. Altfel o să va încurcați la plantare. Aceste punguțe se păstrează în spații răcoroase și uscate până la momentul plantării semințelor.

Dacă aveți plante și flori care se pretează la uscare, acum e vremea să le culegeți și să le uscați. Sunt persoane care le leagă sub formi de snopi și le usucă sub șoproane cu inflorescentele în jos. Sunt minunate florile și ierburile uscate pentru că din ele poți face aranjamente  de toamna-iarnă foarte atractive. De asemenea, toamna (și iarnă) se fac planuri pentru sezonul următor de grădinărit. Înainte să se răcească simțitor pământul se plantează bulbii de flori de primăvară. Se scot daliile, gladiolele, freziile și alte bulboase sensibile la ger. Ele se usucă în aer liber câteva zile și apoi se depozitează în lădițe etichetate, în spații ferite de îngheț și bine aerisite. Dacă vreți să înmulțiți și trandafirii din lăstari cu baza semilemnificata o puteți face tot acum. Acești lăstari se acoperă cu pet-uri care acționează că niște mici mini-sere. Trebuie să știți că plantele obținute astfel, nu vor fi la fel de rezistente la boli și dăunători că cele obținute prin altoire. Știu, e o metodă mult mai ieftină. Dar și rezistența plantelor contează. Toamna se mai aplică o tundere la gardurile vii, așa încât la primăvară să nu va luați cu mâinile de cap la cât o să aveți de tuns. Va faceți muncă mai ușoară. Totuși, tunderea această e bine să fie făcută la începutul toamnei nu când temperaturile sunt vecine cu înghețul.

Majoritatea gradinarilor se ocupă cu grijă de plante, tufe și pomi dar nelijeaza orice altceva. De exemplu, neglijează uneltele de grădinărit, mobilierul de grădina, instalațiile de udare, întreținerea aleilor, gardurilor și pergolelor. Chiar dacă plantele sunt prioritare, o grădina are nevoie și de aceste lucruri. Formați-va obiceiul să strângeți uneltele și să le adăpostiți într-o magazie. Dacă a fost seceta și încă mai udați grădina, asta nu înseamnă să lăsăți furtunele folosite la udare împrăștiate peste tot. Gestionați aspectul cu pricepere. Frigul se poate instala brusc și va poate prinde cu toate cele nepuse la locul lor. De asemenea, mobilierul mobil se strânge și se adăpostește. Dacă îl lăsăți afară și încep ploile și apoi cade zăpadă pe el înseamnă că în anul următor trebuie să va cumpărați altul. Și chiar e o pagubă. Verificați cu atenție aspectele menționate și orice altceva mai ține de grădina voastră așa încât eventualele pagube să fie minimizate. Dacă locuiți într-o zona cu ierni reci nu neglijați protecția plantelor tinere: prin musuroire, cu coceni, stuf sau crengi. Cum aveți și cum puteți. 

În funcție de fiecare grădină în parte sigur mai sunt și alte lucruri de luat în seama toamna. Treceți la treaba până nu vine frigul!

Floral photo created by freepik – www.freepik.com

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén