Gradinar Original

Pune suflet in ceea ce faci…

ARHIVA, INGRIJIREA PLANTELOR, Plante bulboase de gradina

Vrei și tu o mare de lalele în primăvara viitoare?


Hai să recunoaștem, ai vrea o mare de lalele chiar acum. Dar nu se poate! Așa că nu poți decât să începi să faci planuri. Înainte de toate trebuie să înțelegi că această mare de lalele necesită un spațiu măricel în grădină, costuri măricele de achiziție a bulbilor și muncă de plantare în toamnă. Înainte să ajungi aici trebuie să selectezi soiurile preferate și să găseșți furnizori de la care să-i cumperi. Ca să populezi un spațiu mare, nu porni la căutat cu gândul că vei cumpăra câțiva bulbi din fiecare soi. N-o să funcționeze așa. Ai nevoie de câțiva zeci de bulbi din fiecare soi preferat așa încât să vezi în grădină o pată de culoare.

Riscuri cu care te poți confrunta

Cel mai mare risc este să comanzi bulbi mulți la un furnizor neserios. Aceasta poate să constea în nerespectarea termenului de livrare care te poate face să plantezi bulbii prea târziu și să fie expuși înghețului. Asta înseamnă că vei pierde o parte din ei . Un alt risc este să nu-ți fie livrate soiurile cerute. Lucrul acesta este frecvent atât la comercianții mici cât și la unii mari, de talie europeană. Alt risc se referă la sănătatea bulbilor  – e posibil să fie deshidratați sau mucegăiți, cu capacitate redusă de prindere și încoltire.

Dacă aștepți până când apar bulbii în magazine ai avantajul că poți pipăi bulbii și să-i alegi pe cei sănătoși. Dar nici așa n-ai garanția soiului și, oricum, în magazine nu sunt disponibile soiuri uimitoare așa cum dorești tu. Cântărește bine riscurile înainte să dai o grămadă de bani.

Un alt risc ține de tine și de felul cum ți-ai calculat spațiul. Poți să iei mai mulți bulbi decât ai loc să plantezi. Dacă iei mai puțini, nu e așa o problemă, că mai poți completa și anul următor. Mai contează și să-i plantezi tu la timp și până când le vine rândul la plantare să-i depozitezi într-un spațiu aerisit. Altfel rișți ca ei să se deterioreze chiar la tine acasă și să nu mai apuci să te bucuri de ei.

Sfatul meu

Părerea mea este că nu trebuie să te aventurezi să amenajezi toată parcela pentru lalele într-o singură toamna, ci să ai răbdare și să construiești totul pas cu pas. Așa o să ai ocazia să verifici furnizorii, să găseșți magazine cu marfă bună, să-ți evaluezi capacitățile de plantare și depozitare, să afli detalii importante despre fiecare soi dorit în parte. Până la urmă, grădinăritul e bucuria de a lucra mereu ceva în grădină. Nu se termină niciodată. Grădinarul grădinărește și-i face plăcere!

Foto: Michael Foley, Ben Kempner

Lasa un raspuns

Theme by Anders Norén